GØMA solgt til Samson Agro

I mange år havde GØMA solgt og serviceret landbrugsmaskiner for sin største leverandør. Men så blev aftalen opsagt. Det fik GØMA til selv at blive producent, og i dag står virksomheden stærkere end nogensinde.

 

Jutlander Art02 Top

I 2017 begyndte GØMA selv at producere gyllevogne, og i dag bliver de solgt i Danmark, Sverige, Norge, Finland, Tyskland og Frankrig.

Siden 1975 har GØMA leveret gylleudstyr, møgspredere og slamsugere til landbruget i Danmark og Sverige, og virksomheden førte en rolig og stabil tilværelse som Nordens største forhandler af udstyr til udendørs håndtering af naturgødning. Men alt det blev vendt på hovedet, da den største leverandør efter 40 års samarbejde opsagde sin aftale i 2016.
”Dette samarbejde stod for 80 procent af vores forretning, så vi var tvunget til at gøre noget, hvis vi ikke bare ville lukke,” fortæller medejer og CEO Søren Wistoft Jensen.

Hvad gjorde I for at redde forretningen?

”Først sonderede vi markedet for andre mærker, men vi fandt ikke det, vi ønskede. Derfor besluttede vi at begynde at producere selv. Vi havde tidligere leveret nogle specialløsninger til kunder, så vi vidste, hvad vi ville lave og hvordan.”

Det lyder som noget af et turn around. Hvordan greb I det an?

”Vi havde kun 12 måneder til at få vores produkt klar. På den tid skulle vi både udvikle selve gyllevognen og sørge for at have de fysiske rammer til at producere den, så vi havde helt vildt travlt! Allerførst tog vi fat i Jørgen Lægaard fra vores bestyrelse, som er noget nær Danmarksmester i strategi, og Jens Rechnagel Lauridsen, som er virkelig dygtig til at producere gyllevogne, og fik ham med i bestyrelsen. Men ud over viden krævede det også nogle folk, som var villige til at tage en ekstra tørn – det har vores medarbejdere virkelig gjort.”

Nåede I jeres mål?

”Ja, i dag laver vi verdens bedste gyllevogn. Det mener jeg oprigtigt. Og det skyldes, at vi har optimeret på de erfaringer, vi har gjort os gennem mange år som forhandler og servicepartner. De første kunder købte produktet ud fra en tegning og på baggrund af den tillid og relation, de har med os. I dag kører der ca. 120 GØMA gyllevogne rundt på vores hjemmemarked, som omfatter Danmark og Sverige, og vi har også solgt de første til Tyskland, Frankrig, Finland og Norge.”

Jutlander Art02 P01

Som CEO og medejer af GØMA har Søren Wistoft Jensen været med til at omdanne virksomheden fra forhandler og servicepartner til producent.

Hvordan greb I processen an, så transformationen kom til at foregå så gnidningsfrit som muligt?

”At blive producent har krævet en helt anden måde at tænke på og arbejde på. Vi har fået 25-30 flere medarbejdere, fordi vi fik brug for nye kompetencer som tegnere og ingeniører og folk til at producere maskinerne og reservedele hertil. Men det, der gør vores produkt så godt, er, at vi i produktudviklingen har lyttet til vores sælgere, montører og smede og har taget deres erfaringer fra marken med i udviklingen af vores eget produkt.”

Hvad har I lært af processen? Er der noget, I ville ønske, I havde vidst, før I gik i gang?

”Der er faktisk ikke noget, jeg ville ønske, var gået anderledes. Vi vidste ikke, hvor omfattende omlægningen af hele virksomheden ville være – og det er nok meget godt. Det var vigtigt, at vi fik oprustet bestyrelsen med ny viden og kompetencer fra begyndelsen, og at vi fik indarbejdet denne viden så hurtigt og godt, som vi gjorde.”

Hvilken bedrift er I mest stolte over inden for de seneste år – og hvorfor?

”At vi har udviklet et produkt, der har skabt værdi og udbytte for vores slutbrugere, og at vi samtidig har nået vores målsætning om at have plus på bundlinjen de første tre år. Jeg er også stolt over, at vi har skabt lokale arbejdspladser. Det, der startede som massiv modgang, har vi fået vendt, så vi i dag har en meget sundere virksomhed, hvor vi er herrer i eget hus og har gode relationer og samarbejdspartnere. Og så gør det da vores medarbejdere stolte, når de ser GØMA gyllevogne køre rundt på markerne.”

Undervejs i denne proces skiftede I til Jutlander Bank. Hvorfor er Jutlander Bank og GØMA et godt match?

”Det er vigtigt for os at have en bank, der er i øjenhøjde og ser verden på samme måde som os. Hos os er der ikke langt fra ord til handling, og sådan er Jutlander Bank også opbygget. Vi får hurtigt svar på, om det vi gerne vil sætte i værk, kan lade sig gøre, og det har stor betydning.”

Hvad betyder det for jer at være kunde i en bank, som forstår landbrugets udfordringer?

”Det er en kæmpe fordel. Jeg kan huske, at vi på et møde blev spurgt, hvad det betød for os, at året havde været så vådt. Det er en fornøjelse at tale med nogle, som forstår den branche, vi er i, og ved, at et vådt år kan forsinke vores omsætning, men at der ikke er grund til panik, for vi skal nok indhente det senere på året.”

Jutlander Art02 F01

GØMA producerer og forhandler udstyr til håndtering af gødning. Ejerkredsen består (fra venstre) af: Karsten Kammer, Søren Wistoft Jensen og Jakob Møller.