Jungets involverende strategi for bæredygtig udvikling virker

Kort om Jungets forretningsmodel

Junget A/S er én af Danmarks førende leverandører af maskiner og skærende værktøjer til træ-, plast- og aluminiumsindustrien. Junget forhandler førende brands som Weinig, Biesse, Altendorf indenfor maskiner, og Leitz har i mange år været et premium brand indenfor værktøj.  Junget har en unik position i maskinbranchen som værende totalleverandør, der tager det samlede ansvar for en maskinløsning med alt fra installation til dataintegration og i sidste ende maskinens performance og vedligeholdelse. Forretningsmodellen rummer fire value propositions: Salg af maskiner, Maskinservice, Salg og produktion af skærende værktøj og Sliberi med landsdækkende afhentning af slibevarer. Junget har kontor, produktion, værksted og lager i Hinnerup ved Aarhus og har 75 medarbejdere, der er kompetente på salg, service og produktion.

Med Blue Equity som partner kan Junget nu realisere de nye strategiske muligheder, som ledelsesteamet har kræfterne til at forfølge bl.a. med ansættelse af adm. direktør Jan Weier, der har erfaring fra møbel- og inventarindustrien. Strategien for bæredygtig udvikling er indbygget i den samlede strategi sammen med bl.a. strategier som markedsleder og førende på software til optimering af kundernes forbrug af træ mv.

Strategien som markedsleder i vinduesindustrien

Strategiarbejdet hos Junget startede med en segmentering af virksomhedens kunder i ni kundesegmenter med vinduesindustrien som det markant vigtigste segment. Øvrige otte kundesegmenter rummer potentiale, da Jungets produktprogram passer til de andre otte typer kunder, og Junget står med gode strategiske muligheder i fremtiden gennem markedsudvikling til flere kundesegmenter.

Blandt vinduesproducenterne i Danmark har Junget en markedsandel på over 80 %. Junget differentierer sig markant ved bedre udnyttelse af ressourcerne som f.eks. træ og arbejdstid med brug af fuldautomatiske anlæg til vinduesproduktion som vist i figuren.

Fuldautomatisk Anlæg Til Vinduesproduktion

Fuldautomatisk anlæg til vinduesproduktion hos Junget A/S

Strategien som markedsleder i vinduesindustri-segmentet bygger også på Jungets value proposition med in house udviklet software og integrerede produktionsløsninger, der differentierer Junget markant fra konkurrenterne som vist i figuren. Strategien til differentiering er opbygget med et team af software-specialister inden for CAD/CAM-systemer, der sammen med sælgerne udfører strategien ved, at kunderne får softwaren skræddersyet til deres IT-systemer, så data fra tilbud og ordrer automatisk overføres til maskinerne i produktionen.

Differentieringsstrategien styrker kundernes forretning ved at fejl undgås ved forkert overførte opmålinger og dermed skuffede kunder og kostbare omproduktioner. Strategien styrker samtidig Jungets forhandlingsposition over for maskinproducenterne, da Junget herved skiller sig ud med en unik value proposition på det danske marked. Maskinproducenterne kan ikke kopiere denne strategi, der kræver indsigt i markedet og dets brug af IT-løsninger.

Software differentierer Junget fra konkurrenterne

Software Differentierer Junget Fra Konkurrenterne

Offensiv strategi i kundesegment ved hjælp af TOWS-analyse

Udover vinduesindustrien er møbel- og inventarindustrien et stort marked i Danmark. Her har Junget ikke tidligere haft en go-to-market-strategi, da konkurrencen fra tyske Homag traditionelt har været stærk. I Jungets seneste strategiproces indgik workshop omkring en ny offensiv strategi rettet mod møbel- og inventarproducenterne i Danmark. På workshoppen valgte adm. direktør Jan Weier sammen med medarbejderne at opstille en grundig TOWS-analyse, som vist i figuren, som grundlag for valg af nye strategiske initiativer. Workshoppen stillede skarpt på det store markedspotentiale i kundesegmentet med efterspørgsel efter totalløsninger, hvor Jungets leverandører har stærke produktprogrammer. Sammen med Jungets inhouse softwareløsninger skabes en slagkraftig strategi. TOWS-analysen fik workshop-deltagerne på sporet af konkrete strategiske initiativer som vist i figuren ved sammenstilling af muligheder med styrker. På den måde er TOWS-analysen blevet modellen for Jungets action planner  ved offensive strategier rettet mod de kundesegmenter, selskabet vil vinde fremover.

Jungets TOWS-analyse på ny kundestrategi

TOWS Styrker (S)-  KAM med relationer og aktiviteter til nye kunder-  Stærkt produktprogram fra Biesse og Weirig-  Stærk på pris og kvalitet-  Stærk på software-  Erfarne sælgere-  Stærk marketingafdeling Svagheder (W)-  Junget brand er ikke stærkt i segmentet-  Lavt kendskab til Biesse kantlæsere-  Decentraliseret adgang for kunder til Junget-  Lavt aftersales salg i segmentet 
Muligheder (O)-  Stort markedspotentiale-  Markedsefterspørgsel på totalløsninger (Maskiner/Service/Værktøj)-  Stor efterspørgsel på 5 akset CNC-  Høj markedsandel hos konkurrent  SO – MAXI/MAXI-  Lancer ”action machine” CNC-  Udarbejde koncepter /pakker som kan sælges samlet-  Øge aktivitetsniveau og besøgsfrekvens hos møbelkunder-  Udvikle KAM indsats ved struktureret tilgang (commercial excelence)  WO – MINI/MAXI-  Udarbejd branding strategi mod møbelsektor-  Initier skolling af salgspersonale på kantlimere-  Organiser ”one-point-of-contact” for udvalgte KAM kunder-  Udarbejd service og værktøjskoncepter til kunder 
Trusler (T)-  Konkurrents ”ring-fencing” af kunder-  Konkurrents ”Must-win” tilgang til møbel kunder-  Generel økonomisk afmatning (inflation + stigende priser)  ST – MAXI/MINI-  Bryd ring-fencing ved højt aktivitetsniveau-  Genbesøg prisstrategi ved must-win sager-  Ved afmatning: Fokuser på aftersales og udskiftning af udtjent udstyr WT – MINI/MINI

Ud fra TOWS-analysens konklusioner organiserer Junget, hvordan salg til det nye kundesegment skal angribes. Her udvælges ”must win” – kunder, og Junget udarbejder en ”light attraction plan” med en klar prisstrategi mod segmentet. Endelig øger Junget branding målrettet mod kundesegmentet.

Bæredygtig udvikling

Vi differentierer os ved hellere at ville fortælle, hvad vi gør, fremfor hvad vi gerne vil.

                       Marketingchef Jane Vraa Baiemler Junget A/S

Som SMV kan det være en stor mundfuld at gå i gang med en bæredygtig strategi, hvor især datagrundlag etc. kan virke uoverskueligt. – for hvor starter man? Junget har valgt at fokusere på fire af FN’s verdensmål:  # 3 om sundhed og trivsel, # 9 om industriel innovation, # 12 ansvarlig forbrug og produktion og # 13 klimaindsats som vist i figuren.

 Jungets valg af fire verdensmål for bæredygtig udvikling 

FNs Verdensmål Junget

 

Jungets strategi for bæredygtig udvikling udleves i fire spor:

1. Starter på egen bane

Vigtigst for Junget har det været at bidrage og dermed starte på egen bane: Ud fra en analyse af energiforbruget i vores produktion og sliberi har vi fokuseret på lavthængende frugter med størst mulig effekt som udskiftning af lyskilder, kompressor og affaldssortering.  

2. Smid ikke væk - Genopslib

Derudover har Junget set et øget forretningsområde indenfor genopslibning af værktøj. Frem for at kunderne smider værktøj ud og køber nyt, kan Junget genopslibe værktøjerne, så sparer kunderne penge og alle skåner miljøet. Dette har ført til øget markedsføring af genopslibning, nye emballageløsninger til værktøjer samt et netop lanceret koncept for recycling af hårdmetal værktøj.

3. Klimaregnskab
Med udgangspunkt i Erhvervsstyrelsens CO2-beregner har Junget udformet et klimaregnskab, der har fokus på scope 1 og 2, mens scope 3 udvides løbende i takt med, at virksomheden bliver bedre og vores leverandører kommer længere i deres indsats indenfor bæredygtighed.

4. Ambitiøs klimamålsætning

Efter udarbejdelsen af Jungets første klimaregnskab har bestyrelse og ledergruppe lavet en ambitiøs målsætning:

Mål for kommunikation & branding.
50% af Jungets kunder fremhæver Junget som en moderne, miljøbevidst og socialansvarlig virksomhed.

Mål for de klimavenlige tiltag og reduceret forbrug
Frem mod 2025 vil Junget øge sin omsætning markant uden at forøge sin CO2 udledning.

For Junget er en strategi for bæredygtig udvikling ikke noget, vi har, men noget vi gør.

                     Marketingchef Jane Vraa Baiemler Junget A/S

Junget har nedsat en arbejdsgruppe på tværs af organisationen til at arbejde med bæredygtighed. Den grønne arbejdsgruppe har været af medarbejdere fra marketing, produktion og administrationen. Herved forankres initiativer til grøn omstilling og samfundsansvar hele vejen rundt i virksomheden. Arbejdsgruppen havde brug for et overblik over arbejdet med strategien for den bæredygtige udvikling omkring klima og miljø samt virksomhedens sociale ansvar og her blev valget af de fire af FNs verdensmål vigtige. Både for at kommunikere til alle kollegaer på en forståelig måde og også til at finde nye indsatsområder.

Jungets klimamålsætning er et godt eksempel på arbejdsgruppens kommunikation. Frem mod 2025 vil Junget øge sin omsætning med 15% uden at forøge sin Co2 udledning. Figuren nedenfor viser, at selskabet i 2021 udledte 619 tons Co2. Denne udledning på 619 tons vil blive fastholdt samtidig med at omsætningen målsættes til at vokse 15 %. Med andre ord resulterer dette i en reduktion på 15 % i udledt tons Co2 per omsat million kr.: udledning pr. million krone i omsætning reduceres fra 3,18 tons til 2,70 tons som vist i figuren til højre.  

Udlodning af Co2 reduceres med 15 %

Udlodning -af -Co 2-reduceres -med -15%

 

Junget har allerede gennemført reduktion af CO2-udledningen gennem energieffektiviseringer fra udskiftning af kompressor og udskiftning af lysarmaturer i produktionen til LED-belysning. Udviklingen følges gennem virksomhedens CO2-regnskab. På alle bestyrelsesmøder har Jungets bestyrelse et punkt med Next Green Step, hvor der aftales kommende aktiviteter inden for de fire udvalgte verdensmål, herunder energibesparelser og genbrug. Jungets ”Grønne Gruppe” har fået mange gode ideer til effektivisering af energiforbruget og har allerede gennemført disse tiltag i tråd med ambitionerne inden for grøn omstilling: 

  • Gennemgang af spjæld og installationer i både produktion og administration samt udskiftning af ledning til kompressor
  • Manuelt værksted – etablering af tidstyrring for udsugningsanlæg
  • Etablering af Pir-styring på lys i kompressorrum.
  • Reetablering af styring for ventilationsanlæg (automatisk nedslukning)
  • Udskiftning af defekte spjæld, hvor ekstra spjæld, som ikke var i brug, er brugt til udskiftning
  • Etablering af opdeling af lys i produktion
  • Etablering af opdeling af lys i kantine med bevægelsessensor.

 Jungets ”Grønne gruppe” er desuden ved at reducere standby forbrug i produktionen og konceptudvikling af retursystem for hårdmetalværktøj er igangsat.

Involverende strategiarbejde

Jungets strategi involverer mange af medarbejderne i de fire forretningsområder og i marketing, økonomi og IT. Strategien opbygges på workshops med arbejdere, som f.eks. i maskinsalg som vist i figuren nedenfor. Medarbejderne opstiller strategiske analyser og mål og udarbejder Must Win Battles for at gøre strategien effektiv og praktisk.

Involvering Af Medarbejdere I Straegien For Maskinsalg

Involvering af medarbejdere i strategien for maskinsalg

Værdier - medarbejdertilfredshed

Jungets stærke værdier er med til at fastholde medarbejderne, der sjældent forlader virksomheden, før tiden er inde til en naturlig afgang. Medarbejdernes tilfredshed måles løbende, som vist i figuren nedenfor. Den samlede score på 8,0 trækkes især op af medarbejdernes følelse af at være aktive og engagerede, tryghed, lyst til udfordringer / variation og kundeorientering og samarbejdet med kollegaer i afdelingen. Blandt de positive udviklinger i delresultater kan fremhæves

  • Følelse af udfordringer på arbejdet
  • Udfolde sig kreativt/innovativt
  • Mit helbred/sind er tip-top
  • Variation i arbejdet.

Blandt fremtidige indsatsområder kan nævnes de tre laveste scorer: Værdien af MUS-samtaler, Oplevet stressniveau på arbejdet og Samarbejdet mellem afdelingerne. Disse områder er nu udvalgt til forbedring i de kommende år.

Medarbejdertilfredshed -2021

Jungets medarbejdertilfredshed 2021

Kundetilfredshed

Den høje medarbejdertilfredshed smitter af på kunderne, der også udtrykker stor tilfredshed med samarbejdet med Junget, som vist i figuren nedenfor. Kundetilfredsheden er 4,06 på en skala 1.5, hvor 5 er bedst. Junget gennemfører løbende undersøgelser af kundernes tilfredshed med virksomhedens løsninger og service. Kunderne svarer, at kvalitet og leveringssikkerhed er de vigtigste parametre. Ledelsen bruger kundernes input konstruktivt til fortsat udvikling af virksomheden f.eks. omkring forbedret leveringssikkerhed. Junget har sat fokus på leveringssikkerheden med et nyt mål i strategien på 98 % levering til tiden. Ugentlig rapportering af leveringssikkerheden opdelt på reservedele, værktøj og slibning har styrket forståelsen af årsagerne til manglende levering til tiden og gjort det muligt at rette op på disse årsager.

Kunderne pegede også på behov for forbedret tilstedeværelse på de digitale medier, så det bliver lettere at søge Jungets produkter og lave online - bestillinger. Marketingfunktionen har nu opbygget en webshop, som Junget nu tilbyder til eksisterende kunders genbestillinger af værktøj og reservedele og til nye kunder med behov for værktøj eller reservedele.

Kundetilfredshedsanalyse -Junget

Jungets kundetilfredshed 2021

Økonomisk resultat

Udviklingen i medarbejdertilfredshed, kundetilfredshed og bæredygtighed kan også aflæses på virksomhedens økonomiske resultater. Selskabet måler sine præstationer på nøgletallet EBITDA eller i daglig tale driftsresultatet, der har udviklet sig således over fem år, hvor strategien frem mod 2025 bygger på fortsat positiv udvikling i alle fire bundlinjer.

Jungets -driftsresultat -over -fem -år

Jungets driftsresultat over fem år