Født til grøn omstilling: Promovec-strategimodel med fokus på bæredygtighed

Når Promovec har kunnet fastholde sin succes i en dynamisk og uforudsigelig verden inden for elcykler, skyldes det bl.a. virksomhedens involverende og læringsorienterede strategimodel. Da direktør Jesper Lundqvist i 2016 indførte sin strategimodel, gjorde han det muligt at skabe hurtig handling og hurtige reaktioner på kundernes krav om fokus på bæredygtighed gennem elcykel-løsninger, så Promovec kan følge de hastige skift i kundernes efterspørgsel. Ved involvering af medarbejdere i strategiprocessen kom forudsætningerne for de hastige skridt indenfor ”e-bike-solutions” på plads med en selvkørende organisation og et nyt Ready-to-deliver-program.

Vi sælger elcykel-løsninger, ikke produkter!

Jesper Lundqvist, adm. direktør, Promovec A/S

 

 Promovec1

Klar vision og løfte til kunderne

Jesper Lundqvist har indført en strategisk retning og nogle få simple grundregler. Indenfor disse rammer har medarbejdere og teams stor frihed til at afprøve nye muligheder og ideer. Den strategiske hensigt er formuleret som en vision og en mission, der giver Promovecs medarbejdere en følelse af, hvilke ideer og muligheder det giver mening at forfølge. Jesper Lundqvist formulerede sammen med medarbejderne en ny ambitiøs vision:

Promovec creates the sustainable e-bike of the future.

Jesper Lundqvist, adm. direktør, Promovec A/S

 

Samtidig havde han også overvejelser om en ny mission for Promovec. Jesper Lundqvist tog afsæt i, at Promovec brandet målrettes mod grossister, brands og cykelfabrikker. En ny mission indikerede virksomhedens løfte til kunderne:

Promovec tilbyder elcykler og e-kit med kvalitet, leveringssikkerhed, hurtig respons og produktudviklinger. Disse strategiske rettosnore gav fælles fokus i virksomhedens mission og fire løfter der var nemme at forstå for både ansatte og kunder.

Promovec lægger vægt på procesbaserede strategiprocesser som bottom-up-strategiprocesser ud fra visionen og nogle få overordnede mål som udgangspunkt for processen. Ideen er, at virksomhedens strategiske potentiale omdannes til en realiseret strategi gennem organisatorisk læring og selv-organisering. Hos Promovec opstår strategien ved selvregulerende og selvstændig adfærd hos medarbejderne.

Denne bottom-up-strategiproces skabes ved workshops om medarbejdernes forslag til strategier og selvstændige initiativer på mellemleder- og medarbejderniveau. Ledelsen ønsker denne arbejdsform på alle organisatoriske niveauer som en bedre vej til en mere effektiv strategidannelse i organisationen. Medarbejdernes idegenerering øges og de ansattes engagement sikres på et højt niveau. Herved kan medarbejderne bedre udnytte de løbende, uforudsete muligheder, der opstår inden for organisationens forskellige aktivitetsområder. Strategien bliver sammensat af mange decentrale intentioner og de løbende læringsaktiviteter. Topledernes rolle er primært at stimulere og udvikle de ansattes selvstændige adfærd.

Promovecs ledelse anerkender, at denne strategiske arbejdsform har et mellemlangt sigte. Virksomheden gennemfører derfor relativt hyppigt sådanne procesbaserede strategiprocesser. 

Tre strategiprocesser

Promovec har gennemført flere strategiprocesser i en periode, hvor rigtig mange nye medarbejdere er blevet ansat. Hver strategiproces har styrket organisationen med ny viden og ny læring ikke kun for den enkelte men for de enkelte teams og på tværs af teams. Ledelsen investerer i at kommunikere denne læring, så alle medarbejdere er opdateret på, hvordan Promovec arbejder.

Strategi 1.0

Promovecs strategi 1.0 byggede på vækst med eksisterende kunder. Ideen var at bidrage til Urban Mobility med elcykler og ladcykler med et Highend mærke. Her var der fokus på kvalitet og service med nyt serviceteam i Danmark og en ny kvalitetsingeniør styret af en QC-Group. Effekten var et fald i garantisager fra 2017 til 2022. Desuden rummede strategien opbygning af et etableret hold af ledere: CTO, COO, PA, CSO, CFO. 

Promovec3

Læring fra strategiproces 1.0

Promovecs involverende og læringsbaserede model har vist sig succesfuld i hurtigt kiftende omgivelser med på den ene side store dominerende og kapitalstærke konkurrenter og på den anden side billige alternativer. Ledelsen har i de senere strategiprocesser lagt vægt på at fortælle om de tidligere strategier, så også nye medarbejdere lærer, hvordan virksomheden har arbejdet med strategien over tid.

Strategi 2.0

Ved starten af arbejdet med Strategi 2.0 gjorde ledelsen sig umage med at kommunikere ovenstående læring fra den første strategiproces, så de mange nye medarbejdere forstår, hvad der er sket hidtil i strategiarbejdet. Promovecs Strategi 2.0 så dagens lys i 2019 og ledelsens overordnede udgangspunkt i arbejdet var fokus på:

  • Digitale transformationer: Hjemmeside, Business Central som ERP-system, RMA – kravsystem, Bike Lookup, Bikerep, connect+
  • Branding: Logo, nyt udtryk, messer, bæredygtighed, dansk SoMe
  • SKOV-initiativet med fokus på samarbejde, kommunikation, organisation og værdier. Nye værdier, propilot, HR-funktion, organisationsændringer, mellemleder-lag organiseret.

Virksomheden har fra starten købt batterier til elcyklerne hos globale leverandører. Volumen på batterierne til nye cykler, e-kits og udskiftning når på dette tidspunkt et omfang, så ledelsen gennemfører en Make-or-buy-analyse af batterier. Konklusionen bliver etablering af egen produktion af batterier i Aarhus, hvor kompetencerne til batteri-udvikling og -produktion kan rekrutteres.

De fysiske rammer rækker ikke til at insource batteriproduktionen og Promovec lejer lokaler et andet sted i Aarhus, hvor batteriproduktionen startes op. Ledelsen mangler plads og benytter lejligheden til også at flytte serviceorganisationen til disse nye lokaler. Organisationen mærker ret hurtigt ulemperne med tungere kommunikationsveje ved ikke at være på samme lokalitet. Promovec beslutter i denne strategiproces at samle virksomhedens aktiviteter i Aarhus på ét sted og bygge nyt domicil. 

Promovec4

Læring fra strategiproces 2.0

Strategi 3.0

I forbindelse med processen til Strategi 3.0 i 2022 gjorde ledelsen sig umage med at fortælle om den seneste strategi, og hvad organisationen har lært og taget med sig til det kommende strategiarbejde. Promovecs Strategi 3.0 bygger på at nå de strategiske mål gennem arbejde med Must Win Battles. Den nye strategi har nu samlet alle virksomhedens medarbejdere på én adresse i Aarhus.

Ledelsen har i strategierne fra starten indført nogle få simple regler, der fungerer som vejledninger for medarbejderne i dagligdagen. Formålet var at sikre medarbejderne en høj grad af frihed til at lære og teste muligheder, så organisationen kan følge udviklingerne i Promovecs uforudsigelige og dynamiske omgivelser. Samtidigt var de også et værn mod følelsen af at blive lammet af alt for mange muligheder at vælge imellem.

Jesper Lundqvist lægger vægt på de simple regler, da Promovec har holdt fast i, at det er løsninger medarbejderne skal sælge og servicere. Kvalitet, service og hurtighed er hos Promovec afgørende for, at virksomheden har kraft nok til at stå igennem og gøre tingene bedre og hurtigere end de andre. Det er med i Promovecs 'strategiske lukmus-test', når virksomheden kommer med nye initiativer, fordi det er på det område, virksomheden har lært at gøre det bedre end de store konkurrenter.